LEGOLAR IS HAYATINDA!


LEGOLAR İŞ HAYATINDA!

Yazan: Ekin Türkantos

Eskiden çocukların severek oynadığı lego, artık yetişkinler için de farklı bir model geliştirdi. Yedi yıllık bir Ar-Ge çalışması sonucunda iki yıl önce hayata geçen ''Lego Serious Play'' adlı yeni lego blokları iş dünyasında yaratıcılığı arttırmak için kullanılıyor. Modern bir danışmanlık ve sorun çözme aracı olarak görülen bu yeni legolar, iş dünyasına özel uyarlamalarla çalışanları iş yerlerinde daha verimli hale getirmeyi amaçlıyor. Türkiye''de henüz çok yeni bir kavram olan bu motivasyon aracının Türkiye''deki tek yetkili uygulama ortağı, Kaleideskop Yönetim Danışmanlığı. Legolarla yetişkinleri çocukların dünyasına götüren eğitimden yararlanmak isteyen şirketler, danışmanlık merkezine başvurusunu yapıyor ve uygun bir gün saptanıyor. Katılımcılar, genellikle 6-15 kişilik gruplar halinde, lego bloklarını kullanmayı öğreniyorlar.

''Hikaye anlatma'' isimli teknik ve oyun senaryolarıyla bir şirketin ya da takımın nasıl çalıştığı, çevresiyle nasıl bağlantılar kurduğu ortaya çıkarılıyor. Eğitime katılanlar hayal güçlerini kullanarak sorunun kaynağına iniyor ve kendilerine verilecek ipuçlarından bir model yapıyorlar. Ardından konuyla ilgili olarak herkesin düşüncesi ortaya çıkıyor ve eğitime katılan danışman tarafından rapor ediliyor. Sonuç ise her zaman olumlu oluyor. Pazara yeni bir ürün sürme, inovasyon, lider geliştirme, takım yaratma, kurumsal değerler gibi farklı alanlarda uygulanabilen bu yöntem, işe alımlarda kişinin yaratıcılık yönünü ölçmek açısından da etkili oluyor.

99 yılında Lego Group ve İsviçre''deki IMD Business School''dan (Ticaret Okulu) profesörlerle birlikte geliştirilen bu yeni eğitim modeli, dünyada 300''den fazla firma tarafından uygulanıyor. Kaleideskop Yönetim Danışmanlığı Kurucusu ve Genel Müdürü Karsten Pillukeit, "Lego Serious Play''i markamızın ''Düşle, Keşfet, Başar'' vaadine uyduğu için Türkiye''de temsil etmeye karar verdik.


LEGOLARLA ÇÖZÜM STRATEJİLERİ

Eğitim kapsamında sorunun altında yatan sebepler gösteriliyor ve bulguları doğrulamak için çeşitli gelecek senaryoları canlandırılıyor. Eğitime katılanlar ciddi iş hayatının oyun gibi yansıtılmasından zevk alıyor. Program sonunda, karar sürecine bire bir dahil olduklarından çözümlerin uygulanmasına daha fazla motive oluyor ve inanıyorlar" sözleriyle eğitimin içeriğini anlatıyor. Sertifikalı danışmanlar tarafından yürütülen eğitimlerde içerik müşterinin ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Kişi, şirket veya takıma hitap eden üç boyutlu modeller yapmak ve geleceğe dair senaryoları canlandırmak; bilgiyi, güveni ve bağlılığı arttırıyor. Böylelikle klasik toplantı anlayışının da dışına çıkılıyor.

İnsanların elleriyle bir şeyler yarattıklarında, aynı anda zihinlerinde de teori ve bilgiyi oluşturabildiklerini anlatan Pillukeit: "Beyin araştırmaları yapan Kanadalı Penfield beyin hücrelerinin yüzde 80''inin elleri koordine etmek için kullanıldığını bulmuş. Bu el - beyin bağlantısından yola çıkarak, katılımcılar bir bakıma elleriyle düşünüyorlar diyebiliriz."

Çözüm stratejileri oluşturacak hemen her sorunun legolar ile çözülebileceğine inanan Pillukeit İstanbul trafiği, turizmin geliştirilmesi, çevrenin korunması, önemli bir karşılaşma öncesi Milli Takım ile takım yaratma çalışması gibi konularda uzman kişilerle etkili çalışmalar yapılabileceğini söylüyor.

Bu eğitimle çalışanların fikrini rahatça ifade edebileceği bir ortam yarattıklarını anlatan Pillukeit, bu tür eğitimlerin klasik toplantı anlayışından uzak olduğu için de ilgi gördüğünü belirtiyor. www.kaleideskop.com
Kaynak : www.aksam.com.tr